Çok sayıda SATSO Üyesinin katılımı ve Devlet Tiyatrosu Sanatçısı, İletişim ve Davranış Bilimleri Uzmanı Adnan Erbaş’ın sunumuyla gerçekleştirilen eğitimde imajın tanımı, öğeleri, kurum imajı oluşturmak, kurumsal imaj oluşumunda etkili olan faktörler ve kişisel imajı oluşturan ögeler gibi birçok konuda ayrıntılı bilgiler paylaşıldı.
İmaj Zihinde Oluşan Düşüncedir
Eğitmen Adnan Erbaş sunumunun yanı sıra verdiği bilgilerde genel olarak şunları dile getirdi: “Ana hatlarıyla imaj, kurumların ya da şahısların insanlar üzerinde bıraktıkları izlenimlerdir. İmaj kişinin başka biri hakkındaki düşüncesidir. Herhangi bir konuda zihinde oluşan düşünce ve fikirlerdir. Karşı taraf üzerinde bıraktığınız etkidir.
Bir kurumun imajına ilk etki eden, kurumların yapısal durumları ve bunun karşıya yansımasıdır. Ayrıca kurumların dış görünümleri, çevre düzenlemeleri, kurumun işleyişindeki hız bile kurumsal imaja etki eder. Şirketlerin sahip olduğu kültür, ekonomik gücü ve tarihsel geçmişi birleşerek ticari hayatta bir imaj oluşturur. Bir başka faktör ise, çalışanların tutum ve davranışları, insanlarla iletişimleri, bilgileridir. Kişilerin sahip oldukları imajları, hedef kitlenin o konudaki kararını etkilemektedir.
Marka İmajı Tüketiciyi Harekete Geçirir
Ürün ve hizmet diğerlerinden farklılaşırsa ön plana çıkar. Burada da marka öne çıkmaktadır. Bazen ürün ortadan kalksa bile marka imajı tüketici aklından çıkmaz. ürünlere marka isimlerinin adıyla anılmaktadır. Bazı markalar kendi alanı dışında başka şeyler üretse bile markaları sayesinde o ürünlerin kalitesini ispat etmeye gerek kalmadan kolayca satabilir.
Bazı firmaların olumsuz yaşadıkları olaylar nedeniyle artık ne kadar kaliteli, üstün, hizmet verse versin tüketici gözünde olumsuz algısı kalıcı olabilir. Firmalar tüketicinin aklında duygusal bağ oluşturarak kendini sevdirir. Bazı tüketiciler araba alırken özellikten çok duygusal bağa bakabilirler. Tüm bunlar kurumsal imajı oluşturmaktadır. Tüketicinin algısını, firmaların geleceğini de artık oluşturdukları, sebep oldukları imaj belirlemektedir. Şirketlerin yıllarını verdikleri imaj oluşturma çabaları dakikalar içinde kötü bir gelişme ile yok olabilir.” diye konuştu.