Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Nursan Çınar’ın yürütücülüğünü yaptığı “Deprem Bölgesinde Emzirmenin ve Bebek Beslenmesinin Sürdürülebilirliğinin Annelerin Deneyimlerine Dayalı İncelenmesi: Kalitatif Bir Çalışma” adlı projesi TÜBİTAK-1002 Hızlı Destek Modülü kapsamında A seviyesinde desteklenmeye hak kazandı.
Prof. Dr. Nursan Çınar, ülkemizde yaşanan depremlerde bebek beslenmesine, özellikle de emzirmeye yönelik deneyimlerin, mevcut durumun ve yaşanan sorunların ortaya konulmasının yaşanan afette ve daha sonra meydana gelebilecek afet durumlarında sağlık ve sosyal destek programlarının oluşturulmasında katkı sağlayacağını dile getirdi.
Prof. Dr. Çınar, Afet durumlarında emzirmenin sürdürülmesi ve bebek beslenmesinin önemi vurgulanmakla birlikte, bu durumu yaşamış annelerle yapılacak görüşmeler ve afeti yaşamış annelerin önerilerinin öğrenilmesi, deneyimlerin ortaya çıkarılması bundan sonraki zamanlarda çözüm oluşturması açısından önemlidir. Ayrıca, ortaya çıkarılacak bilgilerin daha sonraki araştırmalara da kaynak oluşturacağı ve bu yönü ile literatüre önemli katkı sağlayacağı ve hizmet sunumunda yeni prosedürlerin oluşturulmasında yol gösterebileceğini öngördüklerini ifade etti.
Projenin temel amacının, Kahramanmaraş’ta büyük deprem felaketini yaşayan 0-2 yaş çocuğu olan annelerin deprem sonrası süreçte emzirmeyi sürdürebilme durumlarının incelenmesi, anne sütü verme, mama hazırlama ve bebeklerini besleme ile ilgili depremzede annelerin yaşadıkları sorunları ve deneyimleri ortaya konulması olduğu vurgulandı. SAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nursan Çınar’ın yürütücülüğündeki projede, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim dalından Arş. Gör. Dr. Özge Karakaya Suzan, Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üye. Sinem Yalnızoğlu Çaka, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üye. Sümeyra Topal yer alıyor.
Prof. Dr. Nursan Çınar, araştırmalara verdiği önem ve desteğin bizde oluşturduğu motivasyondan dolayı Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al’a ve verdikleri destekten dolayı Araştırma Dekanlığına teşekkürlerini iletti.