Bakan İbrahim Yumaklı ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç, Ak Parti Milletvekili Murat Kaya, Ferizli Belediye Başkanı İsmail Gündoğdu, Pamukova Belediye Başkanı İbrahim Güven Öğün, Geyve Belediye Başkanı Metin Atalay, Erenler Belediye Başkanı Rahmi Şengül, Ak Parti Pamukova İlçe Başkanı Aziz Burak Çelik ve Ak Parti Geyve İlçe Başkanı Abdullah Özdemir’e ziyaretleri için teşekkür ederim. Sakarya Ticaret Borsasının tarıma yönelik yaptığı çalışmaları takdirle karşılıyorum. Her birimiz ülkemize en iyi şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz.” dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç, gerçekleştirilen ziyarette hazırlanan tarımdaki sorunlar raporunu Bakan İbrahim Yumaklı’ya sundu.
Sakarya Arazi Toplulaştırması
Sakarya Ovası Arazi Toplulaştırma Projesi kapsamında toplam 42 mahalleden 190 bin dönüm tarım arazisinin proje kapsamında yer aldığını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç, “19 000 ha olan toplulaştırma projesinde 42 mahalleden 17 mahallede arazi çalışmaları tamamlanmıştır, geriye kalan 25 mahalledeki toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Şimdiye kadar 7000 metrekarede çalışmalar tamamlanmıştır. Sakarya Arazi Toplulaştırması’nın verimliliği arttırmak ve arazi kullanımını optimize etmek amacıyla hızla tamamlanması, bu süreçte tüm paydaşların işbirliği içinde olması gerekmektedir.” dedi.
Gübre Takip Sisteminde Yaşanan Sorunlar
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç terörün hepimiz için hassas bir konu olduğunu belirterek “Ükemizde terörle mücadele kapsamında El Yapımı Patlayıcı (EYP) yapımında kullanılan ve kullanılması muhtemel gübrelerin denetlenmesi ve kontrol altına alınması için DNA barkod ve karekod uygulaması patlayıcı yapımında kullanılan gübrelerin takibi için son derece önemli ve gerekli bir uygulamadır.
Tebliğin çıkış noktası El Yapımı Patlayıcı (EYP) yapımında kullanılan nitrat bazlı gübrelerin takip edilmesi olmasına rağmen yönetmelik tüm gübreleri kapsayacak şekilde Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Sorunun ayırt edilmesi ve asıl amaca uygun uygulamanın icra edilmesi için tebliğden El Yapımı Patlayıcı (EYP) kapsamına patlamayla alakası olmayan üre ve amonyum sülfatın patlayıcı özelliği olmayan diğer gübrelerin bu tebliğden çıkartılması önem arz etmektedir. Bu uygulama ile çiftçiye ve iş insanlarına ekstra yük oluşturmaktadır.” İfadelerine yer verdi.
Tüccar Bağ-Kur Kesinti Sorunu
Müstahsil makbuzu üzerinden kesilen Bağ-Kur Çiftçi Tevkifarı kesinti sisteminde düzenleme yapılmasının önemine değinen Başkan Mustafa Genç, “Bağ-Kur Çiftçi Tevkifatı oranı %1 olarak belirlenmiştir. Daha sonra bu oran sattıkları ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek şartıyla %1 ile %5 oranı arasında olmak üzere kesinti yapılır denilmiş ve oran %2 olarak uygulanmaya başlanmış ve halen bu oran üzerinden işlem yapılmaktadır. Tarımsal ürünleri satın alan, gerçek ve tüzel kişileri tevkifat yapmadıkları veya yaptıkları tevkifatı süresi içinde SGK hesaplarına aktarmadıkları gerekçesiyle, aktarılmayan tevkifat tutarlarından faizi ile birlikte sorumlu tutulma gibi risklerle karşılaşmaları söz konusudur. Müstahsil makbuzu üzerinden kesilen Çiftçi Bağ-Kur Pirim Tevkifatı kesinti işleminin daha sağlıklı yürütülmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre bir takip sistemi üzerinden tüccarın yükünün hafifletilmesi gerekmektedir.” dedi.
Başkan Genç, tarımda sulama ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yeri bulunan sulama göletleri projeleri hakkında “İlimizde %80’ı tamamalanan Ferizli Gölkent Sulama Göleti’nin kalan kısmının tamamlanması için Bakanımız’dan destek istedik. Tarımda sulama ihtiyacının doğru karşılanabilmesi açısında sulama göletlerinin önemi çok büyük.” ifadelerine yer verdi.