Yassıada'dan Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na dönüştürülerek ziyarete açılan adanın misafirleri bu kez SATSO Meclisi oldu.
SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyona SATSO Meclis Üyelerinin yanı sıra, SATSO Tabii Meclis üyeleri de iştirak etti.
Yeniden düzenleme çalışmalarına 2015 yılında başlanan ve 2021 yılı Ağustos’unda faaliyete geçen adanın tanıtımı amacıyla düzenlenen program kapsamında Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin’in Türkiye ve Dünya ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerinden oluşan bir konferans da düzenlendi.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, TOBB GTİ tarafından 2015 yılında başlanan yenileme çalışmalarında bizzat kendisinin de GTİ Yönetim Kurulu üyesi olarak yer aldığını belirterek şunları dile getirdi:
“Benim de yönetim kurulu üyeliğini yaptığım TOBB GTİ (Gümrük ve Turizm İşletmeleri A. Ş.) tarafından Yassıada'daki tarihi ve kültürel değerlere sahip yapıların korunarak yenilenmesi ve halkın hizmetine sunulması amacıyla 2015 yılında temeli atılan projemiz tamamlandı. Ciddi emek harcanarak yenilenen Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nı meclis üyelerimizin de görmesini arzu ettik.
Cumhuriyet tarihinin, demokrasinin en karanlık günlerine tanık olan Yassıada, şimdi Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak yeni bir döneme başladı. Adanın bu hale dönüşmesinde ve içerisinde bulunduğumuz bu tesisin yapılmasında büyük emeği olan TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere emeği geçen tüm arkadaşlarıma ve herkese teşekkür ediyorum. O karanlık günlerin bir daha yaşanmamasının yolu da demokrasiye sıkı sıkı sarılmamızdan geçiyor.
Bu anlamlı günde Prof. Dr. Emre Alkin hocamızın da bizleri yalnız bırakmayarak değerli paylaşımlar yapmak üzere aramızda bulunuyor olmasından da büyük memnuniyet duyuyoruz. Kendisine katılımları için SATSO camiası adına teşekkür ederim.”
Söz konusu konferansta konuşan Prof. Dr. Emre Alkin Türkiye ekonomi tarihinin kırılma noktalarına değinerek yaşanan sıkıntılı süreçler ve krizlerin sürekli olmadığını bunların çözümü için sonuçlardan ziyade sebeplerin üzerine gidilerek çalışmalar yapılmasının önemine değindi.
Prof. Dr. Alkin kendisine yetmeden zenginleşmek çabasına giren toplumların ekonomik anlamda sıkıntılar yaşayabileceği ile ilgili örneklere de değinerek “Hataları tekrar tekrar yapmamak için gençlerle yüzleşmek gerekiyor. Gerçeklikle ilerlemek gerekiyor. Yenilenme ve değişimleri görebilmek lazım, piyasayı duymazsanız batarsınız. Bunu göremeyen değişimin havasını duyamayan firmalardan olmamak gerek. En güçlü düşüncelerin en güçlü düşmanları en iyi savunucularıdır. Yanlışlarınızı kabul edin. Rekabeti kabul edin.
Gelişmek ve büyümek için nüfus artışının tek başına bir anlam ifade etmediğini belirten Prof. Dr. Alkin, “Nüfus artışı nitelikli istihdama dönüştürülmediği sürece zararlıdır. Meslek lisesinin önemini hepimiz biliyoruz, ama kimse çocuğunu meslek lisesine göndermek istemiyor. Herkese fırsat eşitliği verilmeli ki memleketi iyiye götürecek insanlar ortaya çıksın.”
Emre Alkin, büyüme rakamları ile ilgili de değerlendirmede bulunarak büyüme rakamları iyi gidiyor. Geçen yıl ile kıyaslandığında büyüme rakamları çok kötü durumda değil. OVP’ye yüzde 9 olarak yılı tamamlayacağız. Ancak iş dünyasını da göz önüne alırsak büyümek kolay, karlılık sıkıntı. Türkiye’nin ihraç ettiği sanayi mallarının kilogramı bir dolar etrafında dönüyor. Avrupalı kadar kaliteli üretip, ancak ucuza satıyoruz. Işık veren bir pazarlama taktiği değil. Biz teknoloji üretip bunun ihracat rekabetinin içine girmeliyiz. Üretim maliyetlerini düşürecek çalışmalar yapılmalı, doğru bir teşvik sistemi geliştirilmeli. Ayrıca üretim açısından bakıldığında; fabrikasyon öncesi ve sonrası hizmetlerin artan önemine adapte olmalıyız. Üretmek yetmiyor. Herkes üretiyor önemli olan fabrikasyon öncesi ve sonrası değişimleri takip edebilmek. Gelişmek ve değişmek için çözüme odaklanmalıyız.” dedi
Alkin ayrıca, iş dünyası temsilcilerine yönelik “patron değil, lider olun” diyerek dünyada yönetişim anlayışının değişen unsurlarına da değindi. “Yeterince güçlü iseniz piyasaya şekil verirsiniz, güçlü değilseniz piyasaya göre şekil alırsınız.” dedi.
SATSO Meclis Üyelerine yönelik düzenlenen Yassıada gezi programı ilgili değerlendirmede bulunan Meclis Başkanı Talip Kuriş ise Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın meclis üyeleri tarafından ilgi ile karşılandığını belirterek “Tarihinde sürgün yeri olarak kullanılan ve en son demokrasi tarihinin kötü bir sembolü olan adanın, bugünki halini alarak ziyarete ve konaklamaya yeniden açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Meclis üyelerimiz de bu etkinlikten oldukça memnun oldular.” dedi.