SAÜ Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan etkinlik topluluk başkanı Ayşegül Bak’ın açılış konuşması ve topluluğu tanıtmasıyla başladı. AİDS ve türevi hastalıkların anlatıldığı etkinliğin oturum başkanlığını yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay ,etkinliğe akademisyenlerin ve öğrencilerin çok emek verdiğini belirterek, bundan sonraki çalışmalarda da özverilerinin süreceğini ifade etti.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların geçmiş zamanda haftada bir vakaya ulaşırken şimdi ise haftada beş vakaya kadar çıktığını, toplamında da 1000’i aşan bir vaka sayısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oğuz Karabay, bu hastalıkların ciddi sağlık sorunu teşkil ettiğini vurguladı. Karabay, AİDS, HİV ve benzeri hastalıklara sahip hastaların bu sebeple sağlıklarının bozulduğunu, işlerini bıraktıklarını, boşanmaların meydana geldiğini ve mental süreçlerinde de zorlandıklarını belirtti.
Stajyer doktor öğrencilerin sunumlarıyla devam eden etkinliğin öncesinde, topluluğun AİDS hakkında yaptığı bir sokak röportajı izletildi. Ayşegül Bak, yaptıkları sokak röportajında en şaşırdığı kısmın, toplumun AİDS hakkında bilinçli olduğunu fakat sahip olduğu bilgilerin literatürde bir karşılığının olmadığını belirterek, toplumun bu konu hakkında daha sağlıklı bir şekilde bilinçlendirilmesi gerektiğine değindi.Stajyer Doktor Kaan Furkan Hamarat, yaptığı sunumda AİDS, HİV’i anlattı. Hamarat, hastalıkların sağlık problemi olmasının yanı sıra psiko-sosyal bir sorun haline geldiğine ve ötekileştirmeye maruz kalan bir grup olduğuna değindi. Diğer oturumda Stajyer Doktor Şevval Sultan Köksal, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan nasıl korunabileceğini ve buna yönelik nasıl stratejiler üretilebileceğini anlattı.
Etkinlik sonunda Prof. Dr. Oğuz Karabay, Ayşegül Bak, Şevval Sultan Köksal ve Kaan Furkan Hamarat soru-cevap kısmında dinleyicilerin sorularını cevapladı.
Haber-Fotoğraf: Selin Işık