.jpg)
.jpg)
AK PARTİ 7 – DİĞERLERİ 0
AK PARTİ 5 – MNP 1- CHP 1
AKPARTİ 6 – MHP 1
AKPARTİ 6 – CHP 1
Bu tahminlerde gösteriyor ki, Sakarya’da seçim AK PARTİ-MHP ve CHP arasında geçecek. AK Parti’nin son yerel seçimlerde aldığı oy oranı yüzde 70’e yakın, referandumda % 68 olarak biliniyor.
Diğer taraftan, yeni Türkiye’nin yeni ya da ilk genel seçimi için de partiler yoğun çalışmalarını sürdürüyorlar. AK Parti, istişare, temayül ve mülakat süreçlerini geride bıraktı. 81 ilin 7 bine yakın aday adayı, teşkilatlar, temayül yoklamaları, mülakat, birinci seçici kurul, ikinci seçici kurul ve üst kurulda elemelere tabi tutuldu. Son değerlendirmeler genel merkez üst kurulda ve nihai elemeler ise bizzat başbakanın da katılacağı değerlendirme toplantılarında yapılacak.
Sakarya’da milletvekilleri için bazı lakaplar, ünvanlar takıldı;
Kuzey’in, Güney’in, Hendek&Akyazı’nın gibi…
Son seçimlerde, eski Merkez İlçe Başkanı Ayhan Sefer Üstün (İnsan Hak. Kom. Başkanı) ve Hasan Ali Çelik (Parti’nin eski il başkanı)Kuzey’in vekili gibi anıldılar. Öte yandan, bu ikili o yörenin seçmenleri tarafından da benimsendi. (Karasu, Ferizli, Söğütlü, Kaynarca, Kocaali)Bakanımız Ayşenur İslam ise Genel Merkez’in değerlendirdiği ve Sakarya’ya da genel olarak bakan görüntüler çizdi ve yatırım bütünlüğünü sağladı. Yerel kulisler üstü bir davranış içinde idi. Diğer taraftan, Bakanımız İslam Sakarya İli’nin kanayan yarası olan ve ilimizin tek markası olan Sakaryaspor’a “Hayat veren siyasetçi” olarak kendini ispatladı. Şaban Dişli ise geride kalan yıllarda hakkında üretilen suçlama dosyaları ile uğraştı. Sağlık sorunları yaşadı. Ali İhsan Yavuz yoğun TBMM Adalet Komisyonu çalışmaları ile boğuşan ekibin içinde yer aldı. Her fırsatta da Sakarya siyasetinin içinde olmaya özen gösterdi.
Sakarya’da ilk 7’nin içinde kimlerin yer alacağına yönelik iddialar, seçim totolar ise giderek yoğunluk kazanıyor ve listede yer alan 73 kişinin elene elene 15-20’ye düştüğü gözleniyor. İlçelere göre, ilin geneline göre, genel merkezin ihtiyaçlarına göre sıralamada sık sık farklılıklar yaşanıyor.
Adaylarda, kariyer önemli, temiz bir geçmiş önemli, bugüne kadar yaptığı hizmetler ve parti ve ülkeye yaptığı katkılar önemli… Bunlar kadar önemli bir başka özellikte, aday adayları içinde “oy potansiyeli yönü ile kimler ağır basar?”
İlk yedi kadar, ilk 4’te yer alacak isimler de sık sık yer değiştiriyor. Bu arada, 400 milletvekili çıkarmak iddiasında olan AK PARTİ’de kariyer kadar, oy potansiyeli de ağır basacak husus gibi görünüyor.
Seçim startının verildiği, aday adaylarının bir bir ortaya çıktığı günlerde yıldızı parlayan isimler de oldu. Bunların arasında, hala iddialı olarak çalışmalarını sürdüren isim ise; ALİ İNCİ… Bu konuda profesyonel ekip kuran ve çalışmalarına her koldan devam eden ALİ İNCİ’nin çabaları her yerde gözler önüne seriliyor.
.jpg)
AK PARTİ BU SEÇİMDE ÇOK DİKKATLİ VE SEÇİCİ OLACAK!
AK Parti’nin son seçimlerde TBMM’ye giren vekilleri, süreç içinde bir vesile ile partiden koptular. Koparken de taraflarını da ortaya koydular ve karşı cephede yer aldılar.
Sakarya’dan da bu konuda dikkatlerini üzerine çeken ilk isim Hakan Şükür, diğeri ise İ. Naim Şahin oldu. Paralel Yapı ya da Pensilvanyacılar olarak tanımlanan bu isimlerin dışında, diğer illerde de çok sayıda paralelci vekillerin varlığı ve tam temizlik yapılamadığına göre de yakınmalar ve itiraflar da yüksek sesle duyuruluyor.
B u arada, Türkiye’nin yeniden etnik köken olarak kesin hatlarla belli olmasından sonra TBMM’de her etnik yapıdan vekilin TBMM’de temsil edilmesi ilkesi de ağırlık kazanıyor. Buna örnek olarak, Almanya, Belçika, Fransa, Yunanistan’da yapılan seçimlerde TC vatandaşlarının da meclislerde yer aldığı dikkat çekiyor.
Sakarya’da geçtiğimiz yıllarda vekil sıralaması, açık olarak Rumeli, Karadenizli, Kafkas, manav gibi yapılmasa da sıralamada dikkat edilen bir husustu.
Kafkas kökenli olarak nitelenenlerin de TBMM’de yer alması istendiği için partilerin sıralama yaparken, bu detaylara da eğilmesi söz konusu. Üstelik de Sakarya bu yönü ile “Küçük Türkiye” olarak nitelendiği için, listede sürprizler yaşanabilir.
SIRALAMA NASIL OLUR?
Sıralamaya yönelik yapılan anketler, nabız yoklamaları, siyaset tahmincileri devreye girdiler.
AK Parti’de ilk 7 için farklı sıralamalar ortaya çıkıyor.
.jpg)
Ayşenur İslam (Halen Bakanımız) , Mustafa İsen (C. Başkanı Gül’ün özel danışmanı), A. İhsan Yavuz, (Halen Milletvekili) Recep Uncuoğlu (Eski İl Başkanı) Ali İnci (Eski Hendek Belediye Başkanı) Erol Aslan Cebeci (Eski Milletvekili- bir dönem dinlendi) Recep Yıldırım (Eski milletvekili, Genel Merkez Seçim Koordinatörü) Enver Toçoğlu (Genç Parti, MHP’nin eski adayı) Recep Uncuoğlu (Av. Eski Baro ve S. Spor Başkanı) Selahattin Aydın (S. Spor Başkanı, eski Bel. Bşk. Yard.)
.jpg)
.jpg)
İlk 4 için, ilk 5 için sıralama tahminleri genellikle bilinen ve tanınan isimler olarak ortaya çıkıyor. Bu isimlerin siyaset geçmişleri, kariyerleri ve oy potansiyelleri için de farklı yorumlar yapılıyor.
AK PARTİ’nin ince eleyip sık dokuyacağı ve gelecek 4 yılda, geçmişte yaşadığı sıkıntı ve kapmaları tekrar yaşamaması için tün önlemlerin alınması söz konusu.
.jpg)
.jpg)
AK Parti’nin alacağı önlemlerin yanı sıra AK Parti seçmeninin de konuya vereceği önem etkili olacak. Zira, seçim günü sandık başında görev alacaklar, ikmal gücü olarak destek sağlayacaklar, sandık başına gidecek seçmenleri oy kullanmaları için teşvik edici çaba içinde olacaklar da oyun artmasında etkili olacak.
GÖZLER VE ADAY ADAYLARI ANKARA’DA…
Aday adayları arasından her ilin vekil sayısına göre aday belirleneceği için aday adayları, Ankara ve siyasi güç sahibi kişilerin çevresinde gel-git’ler devam ediyor.
Elbette, herkesin kabul ettiği son noktanın konulduğu yer var. Orası da Başbakanlık ve C. Başkanlığı…
550 kişinin akibetine son nokta o makamlarda konacak. O nedenle, 81 ilde 7000 bine yakın adayı adayı umutla bekliyor, umutla kapıları aşındırıyor, umutla nihai sonuçların açıklanmasını bekliyor.
Seçimlere sayılı günler kala, AK Parti’nin seçimlerdeki şansı ile ilgili anketler, yüzde 47 ile yüzde 53 arasında. AK Parti’nin kayıtlı üye sayısı, 10 milyona yakın. Görevli sandık görevlisi sayısı 2.5 milyona yakın. AK Parti’nin 2015 seçimleri ile ilgili propaganda çalışmalarına yönelik program ve projeler ise önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşıyacak.
HÜSEYİN KOMİTE





















