Sevinç Hudutçu "Türk tarımında projeksiyon yapmak, doğru politikalar üretmek her şeyden önce tarımsal istatistiklerin doğru olarak işlenmesi ile mümkündür. ÜFE Üretici fiyat endeksi üreticin tarımsal girdi maliyetini istatistiksel olarak vermekle beraber, tarımsal ekim alanı ve ürün çeşitliliğini, küçük ve büyük baş hayvancılık varlığımızı şeffaf olarak göstermektedir. Dolayısıyla tarımsal üretimde Zirai gübre, Zirai aletler, Tarım ilacı, Tohum, Akaryakıt, Besi yemi, Bakım giderleri, İşçi yövmiyeleri, Kira ve Elektrik girdileri Tarımsal üretimin Üretici endeksini oluşturmaktadır." dedi.
ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ (ÜFE) FİYAT DESTEĞİ SAĞLANMALI
Sevinç Hudutçu sözlerine şöyle devam etti; Tarımsal üretimde arz açığımız olan stratejik tarım ürünlerinin ekimini teşvik için ÜFE Üretici fiyat endeksine göre fiyat fark desteği, taban fiyat uygulamasına uyulmasının sağlanması ile tarımda kendine yetebilen bir ülke konumuna gelmemiz mümkündür. Zira TMO Toprak Mahsülleri Ofisinin alım fiyatlarının altında alım yapıldığı çiftçilerimiz tarafından sıkça dillendirilmektedir. Taban fiyat bir ürünün, özellikle de tarımsal bir ürünün belirli bir fiyatın altında satılamayacağını gösteren ifadedir. Tarımsal üreticinin, iç ve dış piyasa koşulları sonucu ürün fiyatının belirli bir düzeyin altına düşmesini önlemeyi amaçlayan, ülkenin kamu otoritesince alınan bir karardır." ifadelerini kullandı.
EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL DENGELİ TARIM POLİTİKASI ŞART
Sevinç Hudutçu "Türkiye'de tarımsal üretimi nasıl daha esnek hale getirileceğini masaya yatırmamız ve konuşmamız şarttır. Pandemi ile başlayan ve küresel çapta yaşanan ekonomik kriz tarımsal üretim girdi maliyetlerinin artmasıyla gıda krizinide beraberinde getirdi. Ucuz ve kaliteli gıdaya toplum olarak erişimden yoksun kaldık. Dolayısıyla stoklama, arz kıtlığı ve fiyat artışları, talebin düşmesine ve gıda arzının bozulmasına yol açtı. Tarımsal üretim ve dağıtma şeklimizin yeniden tasarlanması gerekliliği gerçeğiyle yüzleşmiş olduk. Bu da disiplinli bir "tarım, sağlık, çevre, ticaret" işbirliği ihtiyacını çok önemli hale getiriyor. Sürdürülebilir tarım ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan dengeli bir tarım politikasıyla mümkün olur." dedi.
ÜLKEMİZİN BEL KEMİĞİ OLAN ÇİFTÇİLERİMİZ
Sevinç Hudutçu "Dünyanın en meşakkatli işini icra eden çiftçilerimiz, her türlü zorluğa rağmen alın teri ile gece demeden sıcak soğuk ayırt etmeden en güzel sebzeyi, meyveyi, tahılı ve hayvansal ürünü üretmek için fedakarca çaba ve gayret içerisindedirler. Bu duygu ve düşüncelerle ülkemizin bel kemiği olan, ülkemizi doyuran emektar çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Haftasını kutluyorum." dedi.