Konferansta MÜSİAD Sırbistan Başkanı Cengiz Tufan konuşmacı, MÜSİAD Sırbistan Şube Müdürü Şehmuz Altın ve Ljiljana Reljic yardımcı, MÜSİAD Sakarya Yönetim Kurulu Üyesi ve İhracatı Geliştirme Komite Başkanı Selman Aşoğlu ise moderatördü. Konferansa MÜSİAD Sakarya Şubesi’nden Başkan İsmail Filizfidanoğlu, Üyeleri ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Genç MÜSİAD Sakarya Şubesi’nden Başkan Enes Boz, Üyeleri ve Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte MÜSİAD Karadeniz Ereğli Başkanı Abdulkadir Çınar, Üyeleri ve Yönetim Kurulu üyeleri ile katıldı. Ayrıca MÜSİAD Gebze, Kocaeli, Yalova, Düzce ve Eskişehir şubelerinden de üyeler katıldı. Konferansa katılan izleyicilere Sırbistan hakkında bilgiler verdi, soruları yanıtladı. Çok sayıdaki izleyiciye Sırbistan’daki sosyal, ekonomik ve kültürel şartlardan bahsedildi.
Açılış ve selamlama konuşmasını yapan MÜSİAD Sakarya Başkanı İsmail Filizfidanoğlu;
“Yurtdışı şube başkanlarımız ile bulunduğu ülkelerin; sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda bilgilerini almak, ilişkilerimizi ve iletişimimizi güçlendirmek adına düzenlediğimiz bir programda daha birlikteyiz.
Malumlarınız üzere, pandemi süreci sebebiyle fiziksel olarak bir araya gelemesek de, online toplantılar düzenleyerek sizlerin ticaretine bir nebze de olsa katkıda bulunmak istiyoruz. Şimdiden, programımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” Dedi.
Sırpların Bizimle Ortak Konuştuğu 2700 Kelime Var
Konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Sırbistan Başkanı Cengiz Tufan;
“Sırbistan Avrupa’ya açılan bir kapı niteliğinde olup, coğrafi özellikleri sebebiyle lojistik bir avantaja sahiptir. Aynı zamanda Balkan Ülkeleri içinde Romanya ve Yunanistan’dan sonra 3. Büyük nüfusa sahip ülke konumundadır. İmzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmalarıyla (AB, CEFTA, EFTA, Türkiye, Rusya Federasyonu-Belarus-Kazakistan) ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (ABD, Japonya ve Avustralya) beraber yaklaşık 1,3 milyar tüketiciye gümrüksüz erişim imkanı sağlamaktadır. Aynı zamanda Türkiye ve Sırbistan arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin artarak güçlendiği de aşikardır.
Sırbistan, bugün baktığımızda demiryoluyla ve karayoluyla Sakarya’ya Türkiye’nin birçok bölgesinden daha yakın durumdadır. Fakat bu konuda bir parantez açmak istiyorum. İşini hakkıyla yerine getiren kargo şirketleriyle çalışmanız büyük bir önem arz ediyor. Sırbistan’ın ithalatında Türkiye 6. Sırada yer alıyor. Türkiye’nin üzerinde ise sırasıyla Macaristan, İtalya, Çin, Rusya ve Almanya geliyor. Almanya Sırbistan’ın en çok ithal ettiği ülke fakat Türkiye’nin daha üst sıralara tırmanacağına, Sırbistan ile daha fazla birlikte çalışacağımıza inanıyorum. Şu an Sırbistan’da halkın sokakta konuştuğu 2700 tane Türkçe kelime var. Avlu, kaşık, yastık gibi kelimeleri çok sık duyabiliyorsunuz. Sırpça’da 8000’in üzerinde ortak kullandığımız kelime var. Bizler kardeş gibiyiz, birbirimize çok benziyoruz.” Cümlelerine yer verdi.
MÜSİAD Sırbistan Başkanı Cengiz Tufan konuşmasını hazırlamış olduğu bir slayt gösterisi yardımıyla sürdürerek Sırbistan’ın sosyal, kültürel ve ekonomik durumu hakkında geniş bir bilgi verdi. Ardından üyelerin sormuş oldukları, kendi sektörleriyle ilgili soruları, Şube Müdürü Şehmuz Altın ve Sırbistanlı yardımcısı Ljiljana Reljic’in destekleriyle cevapladı. MÜSİAD üyeleri arasında büyük ilgi çeken konferans, ihracatın önemini her geçen gün arttırdığı bu günlerde MÜSİAD üyelerini Sırbistan’a bir adım daha yaklaştırdı.
Konferans, soru cevapların ardından sona erdi.